Krbové kachle a sporáky – najväčší výber na Slovensku

Krbové kachle a sporáky – najväčší výber na Slovensku

Nové krbové kachle môžu byť cenovo efektívnejšou alternatívou k tradičnému elektrickému vykurovaniu či boileru. Sporák na tuhé palivo je svojou jednoduchosťou pri tepelnej úprave jedál a vykurovaní zároveň neprekonateľný.

Nové krbové kachle môžu byť cenovo efektívnejšou alternatívou k tradičnému elektrickému vykurovaniu či boileru. Sporák na tuhé palivo je svojou jednoduchosťou pri tepelnej úprave jedál a vykurovaní zároveň neprekonateľný.

DREVO AKO PALIVO

Používanie dreva ako paliva je lacné, ľahko dostupné a patrí k obnoviteľným zdrojom energie. Ani uprostred veľkých miest nemusí byť o drevo núdza – zoženiete ich nielen v obchodoch, aj staveniská a drevárske výrobne vám ochotne a lacno predajú nepotrebné palety alebo drevený odpad. Na vykurovanie môžete použiť akékoľvek drevo, ktoré nie je ošetrené a napadnuté škodcami. Jedinou nevýhodou dreva je viac práce s jeho prípravou ako v prípade iných druhov paliva – budete si ho musieť zabezpečiť, doviezť, niekde skladovať a čistiť nádobu na popol. Dym, čiže spaliny z dreva a ďalšie produkty horenia sú odvádzané do komína a odtiaľ von do ovzdušia, nespáliteľné zvyšky prepadajú do popolníka. Alternatívou k drevu sú drevené brikety alebo pelety.

KACHLE

Rozoznávame dva typy krbových kachlí – výmenníkové a sálavé kachle. Vyrobené sú z liatiny, ocele, keramiky alebo iných nehorľavých materiálov. Výmenníkové krbové kachle majú výmenník na ohrev vzduchu, prípadne vody, z ktorého sa teplo šíri do miestnosti alebo rozvodmi do celého domu. Sálavé kachle jednoducho absorbujú teplo priamo z ohňa a postupne ho vyžarujú do miestnosti. Oba typy sú menej účinné ako pece alebo kotly, i keď v porovnaní so staršími typmi, moderné krbové kachle majú vyššiu výhrevnosť ako staršie modely.

SPORÁK

Sporák na tuhé palivo je určený nielen na vykurovanie. Horná časť sporáka, čiže platňa, je upravená na varenie a ohrievanie jedál. Moderný dizajn dnešných sporákov dovoľuje umiestniť ich v rodinnom dome či na chate. Sporáky sa vyrábajú v ľavom alebo pravom prevedení – podľa napojenia na dymovod (pri pohľade spredu na sporák). Ohnisko býva zvyčajne na opačnej strane ako je dymovod. Pre tých, ktorí sa nechcú vzdať príjemnej atmosféry, ktorú oheň po estetickej stránke prináša, sú na výber sporáky s ohniskom s presklenými prikladacími dvierkami.

INŠTALÁCIA KRBOVÝCH KACHLÍ A SPORÁKA

Nesprávne nainštalované výhrevné zariadenie zvyšuje riziko požiaru, preto je ideálne, aby jeho namontovanie a uvedenie do chodu vykonala skúsená stavebná firma alebo iný profesionál. V prvom rade si však musíte vybrať také zariadenie, ktorého výkon a rozmery sú vhodné pre váš dom a miestnosť, v ktorej bude stáť – najväčší výber kachlí i sporákov na Slovensku nájdete na ZOP plus. Vykurovacie zariadenie by malo byť na niektorej z vnútorných stien, aby sa teplo nestrácalo cez stenu von. Okolo neho by mal byť ochranný obklad, ktorý ochráni podlahu a steny.

Partneri