Krbová vložka – ako vybrať tú najlepšiu?

Krbová vložka – ako vybrať tú najlepšiu?

Možno sa vám to na prvý pohľad zdá ako obyčajná malichernosť, nie je tomu tak. Pri stavaní komínu je potrebné zohľadniť hneď niekoľko vecí a jendou z nich je aj komínová vložka. Prečo?

Možno sa vám to na prvý pohľad zdá ako obyčajná malichernosť, nie je tomu tak. Pri stavaní komínu je potrebné zohľadniť hneď niekoľko vecí a jendou z nich je aj komínová vložka. Prečo?

Tak na túto otázku vám v tomto článku zodpovieme. A nie len na to. Spoločne sa pozrieme aj na to, čo pri výber zohľadniť.

Prečo musím vybrať správnu veľkosť komínovej vložky?

Správna veľkosť vložky je rozhodujúca pre výkonnosť. A okrem iného aj pomáha spáliť váš oheň.

  • Ak je priemer vášho obloženia príliš malý, váš komín nebude efektívny a dym bude vo veľkom prenikať do vášho domu.
  • Na druhej strane, ak je priemer vášho obloženia príliš veľký, stratíte veľký ohrev komína, čo znižuje účinnosť vašich kachlí.

Ak je vaša existujúca komínka prasknutá alebo poškodená, nerezová vložka môže byť ekonomickou alternatívou, aby sa predišlo zničeniu vášho starého komína alebo nákladných komínových opráv. Po nainštalovaní sa nehrdzavejúca vložka stane vaším novým obľúbencoma krb bude výkonný a bezpečný.

Pružné vložky z nehrdzavejúcej ocele sú okrúhle a môžu byť upravené na oválne, štvorcové alebo obdĺžnikové, aby vyhovovali väčšine aplikácií. Pri inštalácii v murovanom komíne budú sledovať cestu dymovej komory cez otáčky alebo posuny. K dispozícii sú obidve zvlnené a hladké steny. Hladká stena je ale flexibilnejšia a bude mať o 20% lepší prievan.

Komínové vložky

V dnešnej dobe je v komínových vložkách niekoľko materiálov, pričom nerezová oceľ je najobľúbenejšou možnosťou pre jeho cenovú dostupnosť a jednoduchosť inštalácie. Ak sú správne inštalované a udržiavané, nerezové komínové vložky sú mimoriadne bezpečné a odolné.

Kvalita je prvoradá

Vzhľadom na značnú investíciu času a peňazí, ktorá ide do montáže komína, je pochopiteľné, že majitelia domov chcú znížiť svoje náklady tam, kde môžu. Tá istá investícia je však rozhodujúca pre zachovanie bezpečnosti a trvanlivosti diela od začiatku.

Aby ste zabezpečili, že všetky materiály sú v súlade s príslušnou normou a vaše spotrebiče pracujú bezpečne a efektívne, je dôležité, aby inštalácia a servis vykonávala riadne vyškolená a registrovaná kompetentná osoba, aby sa predišlo akýmkoľvek problémom s bezpečnosťou a potenciálnym nákladom ďalej. Dbajte na to, aby vaše krby boli vždy 100%-tné.

Funkcie komínových vložiek:

  • Dymová krbová vložka - zlepšuje tok vzduchu v komíne. Spotreba dreva alebo paliva sa zníži, pretože to spôsobí lepšiu retenciu tepla.
  • Kyslé spaliny korodujú murivo zvnútra, čo skracuje život komína. Dymové vložky chránia komín pred poškodením a zabraňujú vniknutiu nebezpečných plynov, napr. Úniku oxidu uhoľnatého do budovy.

Stavba a prestavba komínového systému je veľmi náročná preto ju nechajte na odborníkov - stavbenú firmu, alebo sa poradte s s profesionálmi na krby a komínové systémy ZOP Plus, s.r.o.

Partneri