Krb v každom nízkoenergetickom dome

Krb v každom nízkoenergetickom dome

Ako je zrejmé už podľa samotného názvu, nízkoenergetický dom má nižšiu spotrebu energie než klasický dom, avšak to neznamená, že ho netreba vykurovať. Pýtate sa, ako môžete vybrať správny vykurovací systém s ohľadom na primerané ročné náklady za energie?

Ak ešte len uvažujete nad stavbou vytúženého nízkoenergetického domu, pravdepodobne máte „čo to“ naštudované a vaše predstavy v tomto smere sú už viac menej jasné. Ak vám však problematika vykurovania nie je úplne najbližšia a chceli by ste mať v tomto smere bohatšie znalosti, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi riadkami.

Ako je to s vykurovaním v nízkoenergetickom dome?

Už pojem nízkoenergetický dom vám pravdepodobne veľa napovedá. Nejde zďaleka o akýsi zázračný dom, ktorý by vykurovanie nepotreboval, avšak na spotrebu energií je rozhodne menej náročný ako klasický dom. Totiž, tento typ domu potrebuje na vykurovanie niekoľkonásobne menej ako bežná novostavba, a to už rozhodne stojí za to. Aby sme tento fakt upresnili, nízkoenergetický dom potrebuje na vykurovanie zhruba 15 až 50 kWh, zatiaľ čo klasická novostavba 80 až 140 kWh, čo predstavuje zásadný rozdiel.

Krb – ideálne riešenie nielen počas sychravých zimných večerov

Krby sú ideálnou voľbou nielen počas sychravých jesenných a zimných večerov. Totiž, v tomto prípade je nutné zvážiť, ako sú jednotlivé typy krbov finančné náročné. Ten, ktorý je lacný, môže vyžadovať väčšie náklady na prevádzku, naopak, ten, za ktorý si musíte priplatiť, môže vyžadovať nižšie náklady na prevádzku. Samozrejme, nie vždy je tomu tak. Pre toho, kto má k dispozícií drevo a dostatok priestoru na skladovanie, bude výhodnejšie kúriť drevom. Ak vyžadujete komfort, stavte na krb, v ktorom môžete vykurovať na pelety, prípadne na zemný plyn. Pokiaľ si neviete dať s výberom rady, neváhajte a kontaktujte odborníkov, ktorí vám pomôžu nájsť najoptimálnejšie riešenie podľa vašich predstáv.

Partneri