Chcete krb? Ako ho vybrať, ako v ňom správne kúriť a čo všetko treba vedieť?

Chcete krb? Ako ho vybrať, ako v ňom správne kúriť a čo všetko treba vedieť?

Pri výbere krbu musíte mať v prvom rade jasno v tom, či vám bude krb slúžiť ako dekorácia alebo zdroj tepla. Dekoratívny krb, čiže biokrb, si môžete dovoliť aj v bytovke či paneláku, má minimálny výkon a oproti krbovým kachliam je lacnejší.

Pri výbere krbu musíte mať v prvom rade jasno v tom, či vám bude krb slúžiť ako dekorácia alebo zdroj tepla. Dekoratívny krb, čiže biokrb, si môžete dovoliť aj v bytovke či paneláku, má minimálny výkon a oproti krbovým kachliam je lacnejší. Krbové kachle určené na vykurovanie môžu vykurovať iba jednu miestnosť, alebo môžu slúžiť ako hlavný zdroj vykurovania. V takom prípade sa teplo rozdelí do celého domu – postará sa o to teplovodný výmenník, prípadne teplovzdušné rozvody.

Výkon krbu sa určuje podľa veľkosti vykurovaného priestoru a podľa stavu domu. Ak nie ste si istí aký krb vlastne vybrať, pokojne sa obráťte na profesionálov, skúsená stavebná firma vám poradí „na mieru“. O kúrení by ste mali tiež vedieť zopár vecí – ako oheň úspešne zapáliť, ako spaľovať efektívne – aby ste mali druh ohňa, po akom túžite. Tu je niekoľko tipov ako na to:

VÝBER SPRÁVNEHO DREVA

To, akým drevom budete kúriť, závisí od vašich požiadaviek na komfort, arómu a vizuálnu stránku. Ak chcete mať krb s konštantným tepelným výkonom a nízke plamene so žiariacimi uhlíkmi, zvoľte si tvrdé druhy dreva. Ak chcete čo najviac tepla za čo najkratší čas a nevadí vám chladnejší dom ráno, vyberte si mäkký druh dreva. Najkrajšiu arómu vám dajú aromatické dreviny ako orech a ovocné stromy.

Energetická hodnota tepla je vyššia z tvrdých drevín. Je dôležité spaľovať vysušené drevo – iba suché drevo prinesie dobrý, stabilný a čistý oheň a menej kreozotu. Nevysušené drevo má v sebe veľa vlhkosti, horí neefektívne, dymí a dáva málo tepla.

ZAPÁLENIE OHŇA V KRBE

Vedieť ako správne oheň v krbe zapáliť je kľúčové. Na pochopenie nám poslúži jednoduchý model založenia ohňa. Ide o tzv. „trojuholník horenia“. Tri nevyhnutné prvky na založenie ohňa sú teplo, palivo a vzduch. Je niekoľko spôsobov ako založiť alebo znova zapáliť oheň. Jedným z najbežnejších je použitie novín a zápaliek / zapaľovača. Nikdy nepoužívajte lesklý papier z časopisu, pretože môže uvoľňovať toxické výpary a tvoriť nebezpečný kreozot v komíne. Na zapálenie ohňa v krbe nikdy nepoužívajte horľavé kvapaliny ako napríklad benzín, je to extrémne nebezpečné a zbytočné.

Ďalším konvenčným spôsobom ako roznietiť oheň je použitie dvoch polien na podpaľovanie, ktoré sú najemno naštiepané (najlepšie z mäkkého ihličnanu, napr. z borovice) a ovinuté novinami, ktoré zapálite. Aby sa oheň rozhorel, krby musia mať dostatok kyslíka. Rošt ohniska pomáha dodávať vzduch do ohňa. Otvorená klapka krbu vytvorí dostatočný prieťah vzduchu potrebný na horenie.

Partneri