Sezóna záhradného grilovania je tu!

Sezóna záhradného grilovania je tu!

Máte už pripravený svoj barbecue gril s údiarňou? Ak nie, čítajte ďalej. Dozviete sa viac o rôznych metódach grilovania, tipoch na údenie potravín, ponuke úplne nových FARMÁRSKYCH GRILOCH ZOP a oveľa viac. Príjemné čítanie a dobrú chuť s Vašim novým grilom...

Čo je barbecue?

Barbecue (skratka BBQ) na farmárskych griloch ZOP znamená grilovanie novým kulinárskym štýlom modernej doby. BBQ nepredstavuje iba grilovanie klobás a stejkov ako kedysi. K ďalším obľúbeným jedlám patria bravčová rebrá, kuracie mäso, kebab, morské plody a ryby. Prílohou môže byť zelenina, plnené paradajky alebo baklažán, pečené zemiaky a samozrejme rôzne šaláty. Na grile môžete pripravovať dokonca aj dezerty. S predstavivosťou a kreatívnymi nápadmi sa tomu, čo uvaríte, medze nekladú: naozaj môžete grilovať čokoľvek, čo pripravené týmto spôsobom chutí dobre. Na rozdiel od bežného grilovania (varenie potravín rýchlo a priamo nad ohňom), barbecue znamená pomalé varenie pri nižších teplotách s nepriamym teplom – prednostne vo veľkých, uzavretých BBQ griloch. Potraviny sú šťavnatejšie a aromatickejšie, nelepia sa na rošt. Barbecue grilovanie je zdravšie, univerzálnejšie a oveľa uvoľnenejšie než bežné "priame" grilovanie. V súlade s mottom "Urobte si čas a užite si to naplno", grilovanie s rodinou, priateľmi, známymi a kolegami bude udalosťou, na ktorú budete radi spomínať.

 

Metódy grilovania

V porovnaní s konvenčnými grilmi na drevené uhlie, farmárske grily ZOP s barelovým dizajnom umožňujú rôzne spôsoby prípravy jedál pre väčšiu rozmanitosť a predovšetkým zdravší spôsob varenia mäsa, hydiny, rýb, zeleniny a ešte oveľa viac.

Priame grilovanie

Piktogram priame grilovanieV prípade priameho grilovania sú potraviny, napr. stejk alebo klobása, grilované na rošte priamo nad žeravou pahrebou pri vysokých teplotách (cca 270 °C).

 

Nepriame grilovanie

Piktogram nepriame grilovanieV prípade nepriameho grilovania je jedlo varené pomaly, a to nie priamo na drevenom uhlí, ale vedľa žeravej pahreby pri nižších teplotách (cca 140 °C) a so zavretým krytom grilu. Tento spôsob grilovania je podobný vareniu v teplovzdušnej rúre. Potraviny sa zospodu nelepia, zostanú šťavnatejšie - inými slovami, nepriame grilovanie je zdravšie. Pre dosiahnutie typického "pripálenia" môže byť jedlo pred podávaním krátko opečené priamo nad žeravou pahrebou.

Nepriame grilovanie s bočným ohniskom

Piktogram nepriame grilovanie s bočným ohniskomPri nepriamom grilovaní s bočným ohniskom je jedlo pomaly varené na rošte v grilovacej komore pri nízkych teplotách (cca 90 °C - 120 °C) a so zavretým krytom grilu. Pahreba sa nachádza na rošte v bočnom ohnisku. Komínový efekt ťahá teplo z bočného ohniska cez grilovaciu komoru a von komínom (viď obrázok). Tu opäť, pre dosiahnutie typického "pripálenia" môže byť jedlo pred podávaním krátko opečené priamo nad žeravou pahrebou. 

Údenie s bočným ohniskom

Piktogram údeniePri údení s bočným ohniskom sa k uhliu alebo briketám pridávajú špeciálne triesky na údenie, prípadne sa v bočnom ohnisku kúri drevom. Napríklad skúste použiť čerešňové alebo slivkové, ktoré bolo narezané a sušené 1 rok. Z polien odstráňte kôru, pretože tá by mohla dať jedlu horkú príchuť.

Základným pravidlom pre pečenie mäsa je 1 hodina na 0,5 kg, alebo pre údenie mäsa 1 hodinu pre každých 2,5 cm hrúbky. Pri nepriamom grilovaní alebo údení pri nižších teplotách zostáva mäso šťavnaté a nemusí sa sledovať tak pozorne. Vaše grilovanie tak bude menej hektické a zostane Vám viac času venovať sa svojej rodine a hosťom. Nestojte pri grile, grilujte!

Kliknutím na tento odkaz si môžete pozrieť kompletnú ponuku farmárskych grilov ZOP, katalóg si môžete prezrieť TU!

Partneri