Ako správne zakúriť v krbovej vložke?

Ako správne zakúriť v krbovej vložke?

Metódou „ZHORA-DOLE“ ...
Pre správnu a efektívnu prevádzku krbovej vložky je potrebné, aby sa komín, do ktorého je krbová vložka pripojená, zohrial na prevádzkovú teplotu a vyvinul požadovaný min. komínový ťah v pascaloch. Ako to dosiahnuť?

„Tradičný“ spôsob ukladania paliva do ohniska spôsobom – papier (podpaľovač) – triesky – väčšie kusy dreva (polená), je dnes zastaralý a je priam nežiadúci, pretože v prvých momentoch horenia sa uvoľňuje veľké množstvo sadzí a dymu, ktoré sa pomerne rýchlo v studenom komíne ochladzujú a zanášajú ho.

Použite preto metódu „ZHORA-DOLE“. Na dno ohniska uložte väčšie kusy dreva (odporúčame suché dvojročné drevo z listnáčov, s max. vlhkosťou 20%), potom triesky a znova vrstvu polienok. Priložte podpaľovač (na prírodnej báze) a triesky (obr. 1). Zapáľte. Zatvorte dvierka krbovej vložky a reguláciu vzduchu otočte do polohy + .

Vrchná vrstva triesok začne ľahko horieť (bez zbytočnej produkcie množstva sadzí), a zohreje komín. Následne po chvíli sa vznietia aj triesky v nižšej vrstve spolu s polienkami a palivo v krbovej vložke sa nám krásne rozhorí (obr. 2). Neveríte? Vyskúšajte..

(Uvedený postup je možné použiť pri všetkých typoch ohnísk krbových vložiek a krbových kachlí, foto - autor 2011, krbová vložka Austroflamm, ohnisko Keramott)

Partneri