Predstavujeme záhradné pece na drevo

Predstavujeme záhradné pece na drevo

Pripravte si šťavnatý stejk, pravú taliansku pizzu, chlieb s krehkou kôrkou, nadýchané koláče a množstvo ďalších vynikajúcich a zdravých pokrmov. Tradičné pečenie v peci vedľa praskajúceho ohňa v sebe skrýva autentickú krásu a gastronomický zážitok.

O PRODUKTOCH

 

Pec v tvare rozrezanej amforyTeploty v peci

Konštrukčný vývoj nás doviedol k peci so zníženým stropom, kde je teplo rovnomerne distribuované po celej peci.

Poznáte rozdiel

Žiaruvzdorný betón, z ktorého je pec vyrobená, zabezpečuje vysokú mechanickú odolnosť a mimoriadne akumulačné vlastnosti. Práve vďaka konštrukcii a použitiu žiaruvzdorného betónu pec rýchlo rozpálite a s pár kúskami dreva udržíte po celý deň na vysokých teplotách.

Pečať kvality

Segmenty žiaruvzdorného betónu, z ktorých sú tieto pece postavené, majú tradíciu výroby už 20 rokov. Vďaka vysokej kvalite je výrobca pecí najväčší v strednej Európe. Na tento materiál poskytuje výrobca záruku 4 roky.

AKO ROZPÁLIŤ PEC

Rozkúrenie
Na kúrenie v záhradnej peci používajte tvrdé suché drevo, ktoré produkuje minimum dymu. V priebehu rozpálenia naakumulujú steny pece teplo potrebné k pečeniu. Pokiaľ ste pec používali aj deň predtým, celý proces sa výrazne skracuje. V prednej časti pece naukladajte menšie kúsky dreva do tvaru pyramídy tak, aby medzi nimi vznikol priestor potrebný k prúdeniu vzduchu, ktoré zaistí rýchle rozhorenie dreva. K zapáleniu použite ekologický podpaľovač FLAMAX. V tejto fáze je nutné zaistiť prívod vzduchu, dvierka preto nezatvárajte úplne.

Zasunutie ohňa

Keď sa oheň dostatočne rozhorí, pridajte jedno alebo dve väčšie polienka a opäť počkajte, kým sa rozhoria. Potom celý oheň zasuňte hrablom do zadnej časti pece, v prípade potreby ešte priložte. V tejto chvíli by sa Vám mal naskytnúť krásny pohľad na plamene, šľahajúce po celej klenbe pece. Pri zakurovaní vznikajú sadze, ktoré sfarbia steny pece do čierna. Správne rozkúrenú pec spoznáte podľa toho, že väčšina sadzí z klenby pece vyhorí. V tej chvíli máte pec pripravenú na pečenie. Pomocou dvierok a práce s ohňom potom regulujte teplotu v peci.

AKO VYČISTIŤ PEC

Čistenie pece
Na čistenie nie je potrebné používať žiadne čistiace prostriedky. Vysoká teplota, ktorá pri rozpálení pece vznikne, spoľahlivo zničí všetky baktérie. Odporúčame pec vymiesť po každom použití. Vždy ale predtým počkajte, až pec vychladne, alebo použite náš kartáč s mosadznými štetinami. Hrablom vytiahnite popol z pece a nasypte ho do kovovej nádoby. Neskôr ho môžete použiť ako hnojivo vo Vašej záhradke. Dno pece následne povymetajte zmetáčikom (v prípade úplného vychladnutia) alebo kartáčom (v prípade rozohriatej alebo čiastočne vychladnutej pece).

 

TIPY A TRIKY


Na ovládanie pece neexistuje jednoznačný a stručný návod. Kým sa pustíte prvýkrát do pečenia, odporúčame najskôr skúšobne zakúriť a vyskúšať si správanie pece. Vo všeobecnosti však platia nasledujúce body:


  • vlhké drevo zle horí, budete dlhšie rozkurovať pec a vznikne viac nežiaduceho dymu.
  • pri rozkurovaní majte dvierka otvorené, oheň potrebuje prísun vzduchu. Dvierka môžete úplne zavrieť až v momente, keď máte v peci žeravé uhlíky.
  • po dostatočnom rozpálení pece a naakumulovaní tepla v žiarobetónových tvarovkách môžete oheň ponechať v peci alebo ho vymiesť. V prípade, že Vám ale v peci klesne teplota, budete musieť oheň znovu rozkúriť a prerušiť tak pečenie.
  • pokiaľ je v peci živý oheň alebo žeravé uhlíky, teplota vo vnútri je o cca 10 - 20 % vyššia, ako teplota žiarobetónových tvaroviek, v ktorých meria teplotu teplomer.
  • ak pec rozkúrite na vyššiu ako požadovanú teplotu, nejaký čas potrvá, kým teplota klesne.
  • teplotu môžete znížiť otvorením klapky komína na maximum a otvorením dvierok.

 

Potraviny

 

Odporúčané teploty pre prípravu pokrmov

  • Výber varianty pecesušenie byliniek, ovocia, hríbov 50-60 °C
  • chlieb 160-190 °C
  • mäso 200-250 °C
  • pizza 280-300 °C

 

Neodporúčame piecť na rošte veľmi mastné mäso (prerastená krkovica, bôčik atď. - iba v pekáči) a nenakladať ho do veľkého množstva oleja či vody. Mäso sa nebude piecť, ale dusiť a variť, navyše z neho bude odkvapkávať množstvo oleja, ktorý sa bude prepaľovať. Pokiaľ máme mäso naložené v marináde, je dobré ho pred pečením jemne osušiť.

 

RECEPTY

 

Kliknutím na tento odkaz sa presuniete na stránku chutných receptov, ktoré si okrem iného môžete pripraviť v záhradných peciach na drevo AMPHORA.

 

Viac informácií a noviniek zo sveta záhradných pecí AMPHORA nájdete na stránke www.zahradne-pece.sk.

Partneri